2016-08-24 16:33
Fridtjof Buck

Att designa och utveckla värmekläder är ett nöje i sig, men bästa är ju faktiskt att använda dem!

För tillfället så råder det inte särskilt kalla temperaturer i Värmland ännu, så jag packade mitt tält och sovsäck och reste upp till norska fjällen i 8 dagar för att ”jaga rätt” på någorlunda kalla temperaturer. Slutligen hamnade jag ovanför Narvik, i höjd med där Sverige slutar. Planen var att använda värmekläderna varannan dag, för att se vilken skillnad de gör under en tälttur. Längst upp i norr så sjönk temperaturerna slutligen till runt 0 grader under mornarna. Trots en bra sovsäck så vaknade jag ALLTID runt 05:00 på morgonen och halvfrös lite. Lyckligtvis hade jag förberett mig kvällen innan och hade den uppvärmda tröjan och långkalsongerna på, med varsitt uppladdat batteri i fickan. Två snabba knapptryckningar räckte och kläderna var aktiverade. Redan efter några sekunder var värmen ”överallt” och jag fick rysningar i hela kroppen varje gång. Värmen var så behövlig och fantastiskt! Efter 5-10 minuter så var jag åter genomvärmd och sänkte temperaturen till den lägsta nivån. Underhållsvärmen räckte fullkomligt till för en fortsatt bra sömn. Sällan gick jag då upp innan 09:00 och då hade ju batteriet inte hunnit ta slut ens - perfekt! För vem kryper gärna ur den varma och sköna sovsäcken under morgonen? Två snabba klick och värmen var åter inställd på max och frukosten kunde avnjutas i skön värme under de friska mornarna.

Kläderna är ursprungligen designade för att hålla värmen under kalla vinteraktiviteter. Ur säkerhetssynpunkt så får man egentligen inte ha värmekläderna påslagna när man sover. På högsta värmeläget kan de trots allt uppnå en temperatur på 65 grader. I extremt sällsynta fall kan det leda till att man bränner sig. All användning under sömn sker alltså under egen risk, men om man har värmen på lägsta nivån och något extra lager kläder mellan värmeslingorna och huden, så ska det nog inte vara någon fara.

Nätterna då jag ”fick använda” värmekläderna så sov jag betydligt bättre och i snitt två timmar längre under morgonen. Trots en bra sovsäck och flera lager kläder så halvfrös jag alltid tidigt under morgonen. Det krävdes helt enkelt ”den lilla extra värmen”, som jag fick tillräckligt av så snart värmekläderna var aktiverade. Eftersom jag driver Bucken® så är det kanske lite svårt att ge en helt objektiv bedömning, men med ett extra par batterier och en billaddare tycker jag helt klart att värmekläderna får ett godkänt av mig. De kommer garanterat alltid finnas med under framtida ”expeditioner” i fjällen, då jag INTE gillar att frysa.